Varšava
0

Netanyahu odao počast žrtvama holokausta

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odao je u utorak počast žrtvama holokausta na svečanosti organiziranoj u Varšavi uoči 65. godišnjice oslobađanja nacističkog logora Auschwitz.

Šef izraelske vlade se poklonio pred impozantnim spomenikom od sivog mramora na trgu u centru poljske prijestonice na čije je podnožje stavio vijenac od cvijeća.

"Na ovom mjestu, s kojeg su stotine hiljada naših poslane u logore smrti i gdje danas vidimo 'pravedne među narodima', susrećemo istovremeno najgore zlo i najveću hrabrost u povijesti čovječanstva", izjavio je Netanyahu za štampu, prenosi AFP.

S ovog mjesta su 1942. godine njemački nacistički okupatori iz Varšave poslali više od 300.000 Židova vozom u logor Treblinka, stotinjak kilometara sjeveroistočno od glavnog grada.

Svečanosti su prisustvovali i oni koji su preživjeli holokaust, među kojima i jedna Poljakinja kojoj je Izreal dodijelio odlikovanje "Pravedni među narodima" jer je riskirala život spašavajući Židove.

Netanyahu će u srijedu na jugu Poljske prisustvovati obilježavanju 27. januara, datuma koji su Ujedinjene nacije proglasile Međunarodnim danom sjećanja na holokaust.

Od 1940. do 1945. godine oko 1,1 milion muškaraca, žena i djece, od kojih jedan milion Židova, izgubilo je život u logoru Auschwitz-Birkenau koji je nacistička Njemačka izgradila u okupiranoj Poljskoj.