Izrael
0

Netanyahu najavio veliki politički govor iduće sedmice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, pod žestokim američkim pritiskom da zamrzne gradnju naselja na Zapadnoj obali i podrži stvaranje palestinske države, izjavio je u nedjelju kako planira održati veliko političko obraćanje u kojem će iznijeti svoje smjernice za put ka miru.

Netanyahu nije ponudio nikakav nagovještaj šta bi mogao reći. Dosad se on opirao pritisku da prihvati ta dva zahtjeva Bijele kuće, produbljujući neoubičajeno javno neslaganje s izraelskim najvećim saveznikom.

  • Mora se shvatiti da mi tražimo mir s Palestincima i državama arapskog svijeta dok istovremeno pokušavamo ostvariti što je moguće veće razumijevanje sa Sjedinjenim Državama i našim prijateljima u inostranstvu, izjavio je izraelski lider na početku redovnog sedmičnog sastanka vlade, javio je AP.

Njegova je želja da se postigne stabilan mir koji počiva na čvrstim temeljima sigurnosti za državu Izrael i njene građane.

  • Iduće ću sedmice održati značajan politički govor u kojem će predstaviti građanima Izraela naše principe u postizanju tog mira i sigurnosti, istakao je Netanyahu.

Netanyahu je i ranije javno objavljivao svoje obavezivanje na mir, ali je nudio samo šture detalje o tome kako se nada postići mir s Palestincima a da im ne preda kontrolu nad većinom Zapadne obale i istočnim Jerusalemom, osvojenim u Bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Palestinci žele te teritorije i pojas Gaze za svoju buduću državu i tvrde da neće obnoviti mirovne pregovore dok Izrael ne pristane na prekid gradnje naselja i pregovore o palestinskoj državi.

Izraelska gradnja na Zapadnoj obali već dugo ugrožava mirovne napore jer je međunarodna zajednica smatra načinom cementiranja kontrole nad područljima na koje polažu pravo Palestinci.