Svijet
38

Netanyahu kao terorista: Crtež izraelskog karikaturiste uzburkao duhove

Klix.ba
Twitter
Twitter
Izraelski karikaturista Amos Biderman našao se na meti žestokih kritika nakon objave crteža koji prikazuje Benjamina Netanyahua u avionu koji leti prema zgradi sa američkom zastavom.
Crtež: Amos Biderman
Crtež: Amos Biderman

Škakljiva tematika terorističkih napada 11. septembra evidento je poslužila kao inspiracija za crtež, a njen autor i dalje stoji pored svojih uvjerenja o izraelskom premijeru.

"Poruka crteža je da Bibi (Benjamin Netanyahu, op.a.) arogantno i okrutno uništava odnose Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, a posljedica će biti katastrofa razmjera napada 11. septembra 2001. godine", objasnio je Biderman preko Twittera.

Crtež je objavljen u listu Haaretz u jeku kontroverznih poruka koje nezvanično dolaze iz Washingtona, a koje izraelskog premijera karakterišu kao kukavicu bez državničkih sposobnosti.

Karikatura je mnogima zasmetala, među najglasnijima je ADL ili Anti-Defamation League, nevladina organizacija koja se bavi borbom protiv antisemitizma na globalnom nivou.

"Karikatura je uvredljiva na više načina. Ne samo da pogrešno predstavlja bilo kakve tenzije koje postoje između Izraela i SAD-a, već skrnavi sjećanje na hiljade nedužnih civila koji su izgubili živote u tragičnim napadima 2001. godine", rekao je direktor ADL-a Abraham Foxman.