Svijet
0

Netanyahu: Izrael će graditi u Jerusalemu uprkos kritikama

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: Arhiv/AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u srijedu da će njegova vlada odobriti izgradnju jevrejskih naselja oko Jerusalema uprkos kritikama Zapada.

Izraelski mediji javljaju da je Izrael u srijedu odobrio izgradnju dodatnih 3.400 kuća u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem tokom rata 1967. godine i pripojio je dio prestolnice. Taj potez nikada nije međunarodno priznat, podsjetio je Reuters.

Palestinci žele da to područje bude prijestolnica države koju žele uspostaviti na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, teritoriji koje je Izrael također okupirao.

"Gradit ćemo u Jerusalemu za sve njegove stanovnike, to je ono što su sve ranije vlade radile i to je ono što će i moja vlada uraditi", rekao je izraelski premijer tokom sastanka sa stranim ambasadorima.

"Jerusalem je bio prijestolnica za jevrejski narod više od 3.000 godine. Zamislite da ograničite gradnju u vlastitim prijestolnicama. To nema smisla", rekao je Netanyahu.

Posljednje odobrenje za izgradnju naselja doneseno je nakon što su Ujedinjene nacija de facto priznale palestinsku državu.