Svijet
36

Netanyahu: Iran sa nuklearnom bombom je hiljadu puta opasniji od IDIL-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu još je jednom skrenuo pažnju na, kako tvrdi, opasnu mogućnost iranskog posjedovanja nuklearnog naoružanja.

Prilikom sastanka sa američkim senatorom Billom Cassidyjem Netanyahu je još jednom rekao kako smatra da je tekući dogovor sa Iranom i pet svjetskih sila "vrlo pogrešna opcija".

"Ne vidim razlog zašto bi se požurivalo sa tim dogovorom koji bi mogao pojačati iransku težnju za kreiranjem nuklearne bombe, pogotovo nakon što milijarde dolara uđe u tu državu. Na taj način Iran će nastaviti težiti za agresijom na zemlje Bliskog istoka", rekao je Netanyahu.

Opisujući zločine Islamske države (IDIL) kao "strašne", Netanyahu je upozorio kako bi svaka prijetnja od IDIL-a bila neuporediva sa situacijom u kojoj bi Iran došao do nuklearnog oružja.

"Jednom kada Iran, moguća prava teroristička država, napravi nuklearnu bombu, postat će hiljadu puta opasnija i destruktivnija od Islamse države", rekao je Netanyahu.

Dogovor Irana i pet svjetskih sila preliminarno je postignut početkom aprila, a njegov konačni izgled i potpisivanje očekuje se do 30. juna ove godine.