Izrael
0

Netanyahu i Livni mogli bi formirati koalicijsku vladu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelska dva vodeća politička suparnika mogla bi formirati vladu nacionalnog jedinstva nakon što je centristička ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni tijesno porazila desničara Benjamina Netanyahua, ali izgleda da on ima više saveznika, saopćili su izraelski političari u petak.

Takva dioba vlasti mogla bi pomoći u izlasku iz izraelskoga političkog ćorsokaka nakon parlamentarnih izbora održanih u utorak, ali bi ipak mogla usporiti napore američkog predsjednika Baracka Obame da oživi izraelsko-palestinske mirovne pregovore po principu dviju država, prenosi Reuters.

Rezultati izbora objavljeni u četvrtak nakon prebrojavanja glasova vojnika i zatvorenika nisu pokazali nikakve promjene u odnosu na početne rezultate: stranka Kadima Tzipi Livni osvojila je 28, a Likud Benjamina Netanyahua 27 mjesta.

Preostala mjesta u parlamentu podijeljena su među deset manjih stranaka, uključujući ljevičarske laburiste, predvođene ministrom odbrane Ehudom Barakom. Nekada najjača izraelska Laburistička stranka zabilježila je najslabiji rezultat u svoj historiji, osvojivši samo 13 mjesta u parlamentu.

S tako tijesnim ishodom oba kandidata (Lvni i Netanyahu)gledaju ka predsjedniku Shimonu Peresu s nadom da će ih nominirati za premijera, što će on učiniti iduće sedmice nakon konsultacija s liderima političkih stranaka.

Peres ima sedmicu dana da nominira kandidata za premijera od objave konačnih izbornih rezultata u službenom listu 18. februara.