Svijet
0

Netanyahu i Abbas pregovarali u Jerusalemu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu bio je u srijedu navečer domaćin palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu u svojoj zvaničnoj rezidenciji u Jerusalemu, u okviru druge runde direktnih pregovora. Pregovori su obnovljeni 2. septembra u Washingtonu, a nastavljeni u utorak u Egiptu, a u srijedu u Izraelu.

Izaslanik američkog predsjednika George Mitchell, koji je prisutvovao razgovorima uz državnu tajnicu Hillary Clinton, označio je nastavak pregovora znakom da obojica lidera vjeruju kako mirovni sporazum može biti postignut.

Sastanak u Jerusalemu, koji je trajao skoro tri sata, bio je treći uzastopni između dva bliskoistočna lidera u posljednja dva dana.

Mitchell je poslije razgovora izjavio da su Abbas i Netanyahu diskutovali direktno o teškim pitanjma i da su, kako se čini, učinili napredak u odnosu na sporno pitanje gradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, objavili su izraelski mediji.

"Oni su se direktno latili pitanja koja su u središtu izraelsko palestinskog sukoba. Ja ću reći da dva lidera ne ostavljaju teška pitanja za kraj svojih diskusija. Mi to shvatamo kao snažan indikator njihovog vjerovanja da je mir moguć", rekao je Mitchell novinarima ne objelodanivši mnogo detalja.

Mitchell također nije najavio kada će biti održana sljedeća runda pregovora, već je samo rekao da će se pregovori nastaviti i da će se pregovarački timovi uskoro pripremati za sljedeći sastanak na nivou lidera.

Prema Mitchelu, Clinton sutra putuje u Jordan, čiji je kralj Abdullah II doprinio obnovi pregovora, a on ide u Siriju i Liban da obavijesti zvaničnike tih zemalja o pregovorima između Izraela i Palestinaca.

Očekuje se također da će Mitchell razmotriti i mogućnost obnavljanja sirijsko izraelskih mirovnih pregovora.

Abbasova posjeta rezidenciji premijera u Jerusalemu prva je otkako je Netanyahu prije skoro 18 mjeseci postao premijer.

Dočekala ga je palestinska zastava što se smatra simboličnim gestom domaćina Netanyahua.

"Danas sam se vratio u ovu kuću nakon dugog odsustva kako bi nastavio razgovore i pregovore u nadi da ćemo stići do vječnog mira u cijeloj regiji i posebno između izraelskog i palestinskog naroda", napisao je Abbas u knjizi gostiju.

U međuvremenu se nad pregovore nadvila sjenka sukoba u pojasu Gaze, kojom vlada radikalni islamistički pokret Hamas, protivnik pregovora s Izraelom i rival Abbasovom Fatahu.

Palestinski ekstremisti su ispalili devet mina i dvije rakete na jug Izraela.

Dvije mine su, kako tvrdi izraelska vojska, sadržavale fosfor, zbog čega je ovaj incident shvaćen još ozbiljnije iako nije bilo žrtava niti štete.

Izraelski ministar Gilad Eran zadužen za ekologiju zatražio je tim povodom odmazdu sličnu trosedmičnoj izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze u zimu 2008. i početkom 2009., kako bi raketiranje i minobacački napadi bili zaustavljeni.

"Ne može biti sumnje da bi mi, ukoliko ovo bude nastavljeno, mogli da preispitamo nešto slično operaciji Čvrsto olovo dva", rekao je Eran izraelskom radiju, aludirajući na naziv ofanzive.

Sumnja se, međutim, da će taj stav imati puno uticaja na Netanyahua.