Diplomatska kriza se nastavlja
0

Netanyahu: Erdoganove izjave su skandalozne

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao je u ponedjeljak lažnim i skandaloznim izjave svog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana u kojim optužuje Izrael da je ubio stotine hiljada Palestinaca i da instrumentalizira Holokaust.

"Ove su izjave lažne. Radi se o skandaloznim optužbama protiv Izraela koje nemaju ništa s činjenicama", izjavio je Netanyahu u intervjuu koji će u srijedu objaviti Jerusalem Post.

"Žalim što sam čuo takve riječi turskog lidera", kazao je Netanyahu. "Mi ne iskorištavamo Holokaust koji je bio najgori zločin počinjen nad našim narodom", kazao je izraelski premijer.

U intervjuu koji je objavljen u subotu i postavljen na internetsku stranicu CNN-a, turski premijer govori o stotinama hiljada ubijenih Palestinaca od početka sukoba. "Izraelci se stalno vraćaju na pitanje genocida i iskorištavajući genocid, postupaju kao da su stalno žrtve", kazao je Erdogan. Netanyahu je optužio Tursku da pobija slobodu štampe i zatvara novinare.

Ovo su prve javne kritike koje je šef izraelske vlade izrekao protiv Erdogana otkako je počela diplomatska kriza između dvije zemlje. Do sada se Netanyahu suzdržavao od direktnog odgovora na napade turskog premijera.

Ankara je nedavno odlučila da protjera izraelskog ambasadora u Turskoj i zamrzne vojne odnose koji su nekada cvjetali, u znak protesta protiv odbijanja Izraela da se izvini za napad na jedan turski brod koji je namjeravao da razbije blokadu Gaze u maju 2010. godine.