Obama u historijskoj posjeti Izraelu
7

Netanyahu: Dvije države za dva naroda je naše opredjeljenje

Klix.ba
Obama i Netanyahu (Foto: AFP)
Obama i Netanyahu (Foto: AFP)
Po dolasku u svoju prvu posjetu Izraelu, predsjednik SAD-a Barack Obama kazao je premijeru te zemlje, Benjaminu Netanyahuu, da je Amerika ponosna na činjenicu da je najveći saveznik ove zemlje.

Obama je na početku svoje historijske posjete rekao da su SAD i dalje posvećene sigurnosti Izraela i da mir mora doći u Svetu zemlju.

Pregovori o miru, Siriji i iranskom nuklearnom programu dominirat će razgovorima između Obame i izraelskih zvaničnika. Američka delegacija saopćila je da ne treba previše očekivati kada je u pitanju obnavljanje pregovora između Izraela i Palestine.

BBC piše da je nestabilnost na Srednjem istoku Izraelcima trenutno najveća briga te da nisu previše zainteresirani da udahnu novi život u mirovni proces koji je prekinut 2010. godine.

"Svjesni smo poteškoća, ali nikada bećemo odbaciti mogućnost mira između Izraela i njegovih susjeda. Mi ćemo uvijek biti uz Izrael jer je to naš fundamentalni sigurnosni interes", kazao je Obama.

Netanyahu je zahvalio predsjedniku SAD-a što afirmira suvereno izraelsko pravo da se brani od bilo kakve prijetnje. Naglasio je da će njegova zemlja nastaviti da podržava rješenje "dvije države za dva naroda".

"Izrael ostaje predan rješenju dvije države za dva naroda", izjavio je Netanyahuna zajedničkoj konferenciji za novinare.

Obama je posjetio i predsjednika Izraela Shimona Peresa u službenoj rezidenciji. Na zajedničkoj konferenciji za novinare saopćili su da su dva naroda ujedinjena u zajedničkoj viziji - suprotstaviti se opasnosti i donijeti mir.

Za četvrtak je planiran Obamin posjet Ramalahu na Zapadnoj obali gdje će razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.