Svijet
88

Netanyahu: Dati šansu Jevrejima u budućoj palestinskoj državi

SRNA
Benjamin Netanyahu (Foto:AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto:AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je uvjerenje da bi svi žitelji jevrejskih naselja trebalo da imaju pravo da ostanu u svojim kućama u budućoj Palestini, izjavio je danas neimenovani zvaničnik iz kancelarije izraelskog premijera.

Tokom višegodišnjih pregovora, pretpostavljalo se da bi svaki žitelj naselja, koje nije unutar izraelske teritorije, pod bilo kojim mirovnim pregovorima, morao da se odseli. Međutim, prema riječima zvaničnika, Netanyahu vjeruje da nema razloga da buduća država Palestina "bude etnički čista".

Komentari zvaničnika predstavljaju proširenje Netanyahuove izjave date novinarima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj kada je rekao da ne namjerava da preseljava Izraelce.

Više od 500.000 ljudi živi na Zapadnoj obali i u istočnom dijelu Jerusalema i to su teritorije koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, a za koje se Palestinci nadaju da će biti dio njihove buduće države. Izraelski zvaničnik rekao je da Netanyahu vjeruje da nema razloga za preseljavanja stanovnika protiv njihove volje.

"Premijer vjeruje da kao što u Izraelu živi arapska manjina i u palestinskoj državi, ako bude postignut mir, treba da bude jevrejske manjine. Jevrejima bi trebalo dati šansu da ostanu", rekao je zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan, jer je ovo pitanje još tema diskusije i nije zvanično prihvaćeno kao stav Vlade.

Palestinci smatraju da su naselja izgrađena poslije 1967. godine nelegalna i odbijaju zamisao da ih uvrste u buduću državu.

"Svako ko kaže da želi da zadrži žitelje naselja u palestinskoj državi, u stvari ne želi njeno formiranje. Nijednom stanovniku naselja neće biti dozvoljeno da ostane u palestinskoj državi, jer su ta naselja nelegalna i njihovo prisustvo na okupiranoj teritoriji je nelegalno", rekao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.