Izrael
0

Netanyahu će lobirati u Rusiji za nove sankcije Iiranu

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je danas da će se u razgovoru sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom založiti za hitno uvođenje novih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa.

"Razgovarat ćemo o raznim pitanjima, a posebno o pitanju Irana", rekao je Netanyahu na redovnom nedjeljnom sastanku kabineta, uoči večerašnjeg polaska za Moskvu.

"Izrael je uvjeren da na Iran treba izvršiti snažan pritisak, prije svega uvođenjem veoma strogih sankcija", kazao je izraelski premijer, a prenosi Reuters.

Iran je prije nekoliko dana saopćio da je počeo proizvodnju uranijuma obogaćenog do 20 odsto, koji će služiti kao gorivo za nukelarna postrojenja, a zapadne zemlje strahuju da Teheran, pod plaštom civilnog nuklearnog programa, pokušava da proizvede atomsku bombu.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka žele da UN uvedu četvrtu rundu sankcija Iranu kako bi ga primorale da odustane od nukleanog programa.

Rusija, jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, nagovjestila je da se neće protiviti novim sankcijama, ali diplomate smatraju da još nije izvijesno kakav će stav zauzeti Kina.

Izrael smatra Iran najvećom prijetnjom po svoju egzistenciju jer je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad pozvao na "brisanje" te zemlje s mape svijeta, a holokaust u Drugom svjetskom ratu nazvao je mitom.