Svijet
0

Nestanak struje u Atini, 95 požara u Grčkoj

FENA
U mnogim dijelovima Atine danas je nestalo električne energije a prijavljeno je 95 požara širom Grčke, dok smrtonosni talas vrućine nastavlja da pogađa jugoistočnu Evropu.

Temperature od 46 stepeni Celzijeve skale usmrtile su najmanje 42 osobe u Italiji i balkanskim zemljama posljednjih sedam dana, uključujući 23 mrtva u Rumuniji, javila je agencija AP. Dva smrtna slučaja prijavljena su danas u Bugarskoj i na Kipru.

U nekim dijelovima Atine i grada Argos temperatura je dostigla 44 stepena, dok je u drugim balkanskim zemljama, kao što su Turska i Albanija, došlo do osvježenja.

U 13 dijelova Atine nestalo je struje, a najduži prekid trajao je 20 sati, zbog pada sistema uslijed ogromnog korištenja klima uređaja.

Broj smrtnih slučajeva zbog vrućina u Grčkoj popeo se na sedam žrtava, a uzrok smrti pet ljudi se još ispituje.

Vatrogasci, potpomognuti sa 13 aviona za gašenje požara i helikopterima, izborili su se sa požarom u južnoj Grčkoj, u blizini grada na obali mora Diakofto, dok su stanovnici na desetine kuća na grčkom ostrvu Poros evakuirani zbog požara.

Grčka nacionalna služba za vremensku prognozu saopćila je da će u većini dijelova Grčke temperatura sutra pasti ispod 40 stepeni .

U Rumuniji je došlo do osvježenja nakon olujnog nevremena rano jutros, ali su zvaničnici zadržali vanredno stanje dok se ne izbore sa posljedicama talasa vrućine koji je bio zahvatio tu zemlju.

Rumunska vlada naložila je lokalnim zvaničnicima da obezbijede hljeb i vodu starijim ljudima, kako bi mogli da ostanu u kućama.