Nakon pet dana potrage
0

Nestali slovenački alpinist nađen mrtav na Himalajima

FENA
Slovenskog alpinista Tomaža Humara (40) s kojim je od ponedjeljka bio izgubljen svaki kontakt, ekipa švicarskih gorskih spasilaca pronašla je na Himalajima mrtvog i njegovo tijelo helikopterom prebacila u bazni tabor u podnožju masiva Langtang Lirung, objavili su jutros slovenski mediji.

Iskusni slovenski alpinist Viki Grošelj, koji je koordinirao cijelu akciju spašavanja, potvrdio je za slovenske medije da je Humar pronađen mrtav. Švicarski spasioci, specijalizirani za takve situacije, uspjeli su locirati Humara, jednog od najodvažnijih svjetskih alpinista s velikim iskustvom, ali se pokazalo da je on već nekoliko dana bio mrtav.

"Spasioci su utvrdili da je Tomaž vjerojatno umro nedugo pošto je telefonom zadnji put javio da je ozlijeđen, u ponedjeljak ili utorak", rekao je Grošelj.

Prvi pregled pokazao je da ima slomljenu nogu, moguće i druge ozljede, a ne zna se je li nastradao nakon pada, zbog lavine ili u nekim drugim okolnostima.

Tijelo je pronađeno na visini od 5600 metara, znatno niže nego što se ranije pretpostavljalo.

Humar je smatran za jednog od najboljih i najodvažniji svjetskih alpinista. U osvajanje visokih gorskih vrhova odlazio je sam, ali uz dobru organizaciju i pomoć lokalnih vodiča. Često se nalazio u riskantnim situacijama. Tako 2005. godine spašen sa himalajske planine Nanga Prabat, na kojoj je bez hrane i većih zaliha bio zarobljen šest dana. I sam je sudjelovao u mnogim akcijama spašavanja u planinama.