Svijet
0

Nestali meksički studenti su oteti i ubijeni, njihova tijela su spaljena i bačena u rijeku

Klix.ba
Službenici koji istražuju nestanak 43 studenata u Meksiku potvrdili su da su oni bili oteti i ubijeni, a potom spaljeni. Porodice žrtava vjeruju da su njihovi voljeni još živi, no prvi put meksički pravobranilac je kazao kako su svi studenti ubijeni i spaljeni prije nego su njihovi ostaci bačeni u rijeku.

Jesus Murillo Karam negirao je umiješanost vojske u ovaj slučaj.

"Zatvaranje istrage možda nije ispravna riječ, sve dok ne budemo imali odgovorne u pritvoru ne mogu je zatvoriti. Ako me pitate da li su dokazi koje smo do sada prikupili dovoljni da zaključimo da su oni ubijeni i spaljeni, rekao bih da, i to u više slučajeva", rekao je Karam.

Ova slučaj izazvao je dosta kontroverzi u Meksiku, a neki stručnjaci tvrde kako su vladini navodi nevjerovatni. No, forenzički dokazi ukazuju na to da je bilo goriva i da je temperatura požara u ostacima smeća bila dovoljno visoka da 43 tijela pretvori u pepeo.

Meksičke vlasti uspjele su samo identificirati jedno tijelo, a austrijski stručnjaci koji rade na ovom slučaju kazali su da neće biti moguće identificirati druge žrtve. Srodnici žrtava kazali su ne vjeruju u riječi vlade jer se teorija u vezi sa ovim događajem mijenjala nekoliko puta od decembra, kada su nestali.

"Nema šanse da će roditelji povjerovati u to što im vlada kaže da su mrtvi, tražit će ih kao da su živi", rekao je Valentin Cornelio Gonzales, zet jedne od žrtava.

Zaključak da je 43 studenata ubijeno baziran je na svjedočenju prvoosumnjičenog koji je uhapšen prije dvije sedmice. Felipe Rodriguez Salgado jedna je od 99 osoba koje su privedene, a dovode se u vezu s ovim slučajem.