Svijet
9

Nestali avion kompanije AirAsia je vjerovatno na dnu mora

Klix.ba
(Foto: EPA)
Avioni i brodovi nekoliko zemalja nastavljaju pretraživati indonezijske vode iznad kojih je nestao putnički avion kompanije AirAsia sa 162 putnika.

Avion je nestao u nedjelju na putu iz Suarabayja u Indoneziji prema Singapuru. Potraga za njim je počela ubrzo, a nastavljena je danas. Avion je nestao tokom olujnog nevremena i još uvijek nije pronađen nikakav trag, piše Huffington Post.

"S obzirom na poznate koordinate, procjenjujemo da se nalazi na dnu mora", izjavio je šef indonezijske spasilačke službe Henry Bambang Soelistyo.

Admiral Sigit Setiayana, komadant zračne baze Surabayja, rekao je da avion traži 12 brodova mornarice, pet aviona, tri helikoptera i nekoliko ratnih brodova, kao i avioni iz Singapura i Malezije. Australske zračne snage su poslale jedan avion, koji se pridružio potrazi.

Potragu je u nedjelju otežavala jaka kiša, ali je Setiyana rekao da je u ponedjeljak vidljivost mnogo bolja.

Nestanak aviona kompanije AirAsia zaključuje nevjerovatno tragičnu godinu za letove u jugositočnoj Aziji. Za jednim avionom Malaysia Airlinesa se traga od marta, a drugi je oboren 17. jula u Ukrajini.

Avion kompanije AirAsia je poletio u nedjelju ujutro, a na pola puta do Singapura je nestao s radara. Do tada je letio 42 minute. Obavijesti o problemima s motorima nije bilo.

Prema podacima kompanije, pilot je imao 20.000, a kopilot 2.275 sati leta.