Japan
0

Nestala najstarija žena Tokija

FENA
Tokio
Tokio
Žena stara 113 godina koja je navedena kao najstarija osoba Tokija nestala je, saopćili su zvaničnici u utorak, nekoliko dana nakon što je čovjek za koga se tvrdilo da je najstariji muškarac Tokija pronađen mrtrav i mumificiran.

"Fusa Furuya, rođena u julu 1897., ne živi na adresi na kojoj je registrovana a podaci o njenom boravištu su nepoznati", saopćio je zvaničnik Hiroshi Sugimoto. Njen nestanak objavljen je u javnosti samo nekoliko dana nakon šokantnog otkrića mumificiranog tijela čovjeka za koga su tokijski zvaničnici vjerovali da je najstariji muškarac japanske prijestolnice.

Zvaničnici su saopćili da decenijama nisu zvanično kontaktirali ove dvije osobe iako su ih svrstale u najdugovječnije. Oni su očigledno saznali za smrt muškarca i nestanak žene kada su počeli ažurirati dosije uoči praznika u čast staraca koji se održava idućeg mjeseca.

Zvaničnici su posjetili stan Furuye prošlog petka, ali im je njena 79-godišnja kćerka izjavila da ona nikada nije živila na toj adresi.

Kćerka, čije ime nije objavljeno, izjavila je zvaničnicima kako ne zna da je njena majka prijavljena na toj adresi i da je mislila kako je majka van Tokija s njenim mlađim bratom, s kojim je izgubila kontakt.

Kada su zvaničnici provjerili tu adresu pronašli su, međutim, prazan stan.

Zvaničnici također tragaju za 106-godišnjim muškarcem koji je nestao u Nagoji u centralnom Japanu, javila je novinska agencija Kyodo. Novine Asahi javile su da je nestalo još troje stogodišnjaka.

Broj ljudi starijih od 100 godina u Japanu u rastu je decenijama.

Japan ima 40.399 osoba starih 100 ili više godina, uključujući 4.800 u Tokiju. Svaka osoba tih godina dobija poklon od ureda lokalne vlade - obično poštom.