Svijet
1

Nesreću balona kod Ljubljane izazvao vjetar

FENA
Veliku tragediju u četvrtak kod Ljubljane u kojoj su poginula četiri putnika panoramskog balona prema prvim rezultatima istrage izazvala je nagla i velika promjena brzine i smjera vjetra pri pokušaju prisilnog slijetanja, izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA šef vladine službe za istraživanje nesreća Roman Rovanšek.

Rovanšek je rekao da je završen prvi dio istrage i da njegovi rezultati pokazuju kako je nesreću izazvao vjetar, naglim promjenama smjera i brzine pri tlu, neposredno blizu mjesta na koji se balon pokušavao spustiti, što je najavio zračnoj kontroli jer se Ljubljani približavala oluja. Istraga će se nastaviti ispitivanjem ostataka balona.

Suprotno prvim izvješćima u nesreći je sudjelovao samo jedan balon u kojemu je bilo 32 ljudi, dok je drugi manji, u vlasništvu iste tvrtke i s 15 putnika, uspio prisilno i uz teškoće sletjeti kilometar od mjesta gdje je pao i zapalio se veći balon.

Do nesreće je došlo nešto prije 8 sati blizu Iga na prilazu Ljubljani. Očevici i jedan od unesrećenih izjavili su da je pilot balona prilikom pokušaja prisilnog slijetanja zbog oluje najprije neuspješno "tvrdo" aterirao, nakon čega je balon ponovo poletio u zrak. U drugom pokušaju i udarcu u zemlju iz balona je ispalo nekoliko putnika, a onda se balon zaletio u stablo i počeo gorjeti.

Kako navode slovenski mediji, u bolnicama u Ljubljani, Novom Mestu, Jesenicama i Celju nalazi se većina nastradalih koji su preživjeli, neki u kritičnom stanju. Potvrđeno je da su poginule četiri osobe i da su među unesrećenima i djeca. Najmlađi putnik u balonu imao je 10, a najstariji 60 godina.

Sućut obiteljima žrtava izrazili su predsjednik Danilo Tuerk i premijer Janez Janša, pozvavši bolničko osoblje da nastave napore kako se broj žrtava ne bi povećao. Među povrijeđenima je najviše onih s opekotinama različitog stupnja i teškim frakturama, a neki su od njih reanimirani nakon dolaska u bolnicu.

U nastradalom balonu bilo je i stranaca, trojica Talijana i jedna Britanka koji su ozlijeđeni. Nema izvješća o možebitnim hrvatskim državljanima u nastradalom balonu.