Svijet
0

Neslaganja razvodnila kominike G-20

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Lideri Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i gospodarstava u naglom usponu (G-20) okončali su u petak samit u Seoulu, ali su mnogobrojna neslaganja razvodnila obećanja za nadgledanje opasnih neuravnoteženosti u svjetskoj ekonomiji, pruživši investitorima malo dokaza da je svijet sada zaštićeniji od ekonomskih katastrofa.

Poslije razjedinjenog početka punog nesuglasica, članice G-20 su dogovorile maglovite "indikativne smjernice" za procjenu neuravnoteženosti među svojim gospodarstvima koja se razvijaju različitom brzinom. Zatraživši predah kako bi se nesporazumi smirili, ostavile su razmatranje pojedinosti za prvu polovicu iduće godine.

Lideri Evropske unije su usred samita održali vlastiti mini sastanak kako bi razmotrili produbljivanje kreditne krize u Irskoj, što je snažan znak da posljedice najdublje financijske krize od Velike depresije iz 1930-ih godina još predstavljaju ozbiljnu prijetnju globalnoj stabilnosti, prenosi Reuters.

U završnom zajedničkom saopćenju, koje je zbog dubokih neslaganja dužnosnika sastavljano cijele noći, lideri su obećali da će se zalagati za takve valutne tečajeve koji će biti zasnovani na tržišnim principima.

Mada je taj stav, prije svega, izravno uperen protiv stroge kineske kontrole juana čiji tečaj SAD odavno smatra potcijenjenim, on ostavlja značajan prostor za interpretaciju, budući da je rječnik maglovit i neodređen i ne postavlja nikakve rokove za uvođenje tečajeva zasnovanih za ponudi i tražnji.

Najveće razočarenje za SAD je obećanje čelnika da će se suzdržati od "konkurentne devalvacije" valuta, stava koji dijele druge zemlje zabrinute da bi cilj monetarnog labavljenja američke Uprave federalnih rezervi (Fed) mogao biti slabljenje dolara.

Sjedinjene Države su željele da bude upotrijebljen drugačiji rječnik - "konkurentna potcijenjenost" valuta, koji bi pokazao da G-20 zauzima čvršći stav prema kineskoj tečajnoj politici.

Analitičari ukazuju da neprihvaćanje toga američkog stava govori o smanjenom utjecaju Washingtona na međunarodnoj sceni, naročito u pitanjima ekonomije.

Američki predsjednik Barack Obama ove sedmice također nije uspio zaključiti s Južnom Korejom sporazum o slobodnoj trgovini, podsjeća agencija Associated Press.

Kako bi se udovoljilo zemljama u usponu i njihovim naporima za suzbijanje ogromnog priliva kapitala, G-20 je odobrio uvođenje "pažljivo sačinjenih" mjera kontrole.

Čelnici su također postigli suglasnost da postoji presudna, mada mala mogućnost za dugo odgađani završetak pregovora o liberalizaciji trgovine, u okviru Razvojnog kruga iz Dohe, pokrenutih 2001. godine.

U kominikeu nije spomenuta Irska, a blaga obećanja borbe protiv neuravnoteženosti nisu dovoljna da bi dovela do realnih promjena. MMF je upozorio da se jaz između izvoznika, bogatih gotovinom, i uvoznika, opterećenih dugovima, produbljuje na pretkriznu razinu.

"Rad koji ovdje obavljamo nije uvijek takav da odmah dovodi do promjena u svijetu, ali korak po korak gradimo jači međunarodni mehanizam i institucije što će pomoći u stabilizaciji ekonomije, osigurati gospodarski rast i smanjiti neke tenzije", kazao je Obama.

Lideri zbog dubokih neslaganja nisu uspjeli postići konsenzus o tome kako odrediti kada globalne neuravnoteženosti predstavljaju prijetnju ekonomskoj stabilnosti, obavezavši se samo da će razmotriti niz indikatora u prvoj polovici 2011.

Direktor za istraživanja u tvrtki ING Financial Markets Timothy Condon kazao je kako je "teško ne složiti se" s obećanjima čelnika, ali da oni nisu učinili onakav napredak kakav se očekivao pred samit.

Članice G-20 su se razjedinile otkad je sinhronizirana globalna recesija otvorila put oporavku, ali različitim brzinama. Razvijene ekonomije s usporenim rastom zadržavaju svoje ključne kamatne stope na rekordnim minimumima u nastojanju da potaknu rast, dok gospodarstva u usponu rastu takvom brzinom da mnogi strahuju od pregrijavanja.

Kanadski premijer Stephen Harper kazao je da je "neophodno nastavljanje koordinacije naših akcija jer je oporavak još krhak".