Godišnjica pada Berlinskog zida
0

VIDEO / Nesalomljivi njemački duh usudio se da sanja u tami

Sarajevo-x.com
Svjetski lideri danas će se susresti u Njemačkoj na obilježavanju 20. godišnjice Berlinskog zida. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, britanski premijer Gordon Brown, te američka sekretarka Hillary Clinton nalaze se među zvaničnicima koji će prisustvovati komemoraciji, a domaćin susreta je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Brown će u svom govoru odati počast njemačkom narodu zbog njihovog nesalomljivog duha koji je i doveo do pada Zida, kolapsa komunizma i ujedinjenja Njemačke, čime je okončan period poznat kao Hladni rat.

"Zid koji je zarobljavao polovinu grada, polovinu zemlje, polovinu kontinenta, polovinu svijeta skoro trećinu stoljeća srušen je sjajnom snagom svih - nesalomljivim duhom muškaraca i žena koji su se usudili da sanjaju u tami, koji su znali da sila ima samo privremenu moć da diktira", stoji u govoru britanskog političara. "Njegovo veličanstvo nije u postojanju strukture, već u njenom odsustvu. Zid je nestao. Dva Berlina su jedan. Dvije Njemačke su jedna. Dvije Evrope su jedna."

Na planiranom sastanku evropski lideri će razgovarati i o budućim smjernicama kontinenta, posebno u vezi sa Lisabonskim ugovorom, piše Telegraph.