Svijet
0

Nervni gas u uredima UN-a

FENA
Jedna od zgrada u kojoj se nalaze uredi Ujedinjenih nacija u New Yorku evakuirana je danas pošto je otkriveno nekoliko kontejnera s nervnim gasom, koji se tu nalaze već godinama, još od kontrole hemijskog naoružanja bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina.

Nervni gas se, kako je rekla portparol UN Marie Okabe, nalazi u staklenim kontejnerima koji su još u petak otkriveni u uredima sada već bivšeg tima inspektora za kontrolu iračkog naoružanja (UNMOVIC).

"Posljednjih sedmica, UNMOVIC je otkrio nešto što je jučer identifikovano kao 'nekoliko grama određene tečne materije', uključujući fosgen rastvoren u ulju, ali čije je sadašnje stanje nepoznato i može biti potencijalno opasno", rekla je Okabe.

Njujorške hitne službe obaviještene su o "otkriću" nervnog gasa nešto poslije 11 sati po lokalnom vremenu, poslije čega su na mjesto događaja stigli vatrogasci, hitna pomoć, policija, ali i stručnjaci Federalnog istražnog biroa (FBI), koji će pomoći zvaničnicima svjetske organizacije da se riješe opasnog materijala.

Kako su naveli zvaničnici UN-a i američka policija, u kontejnerima se nalazi "fosgen", bojni otrov koji je najviše korišten tokom Prvog svjetskog rata, i koji, ukoliko se ispusti iz kontejnera, ima miris svježe pokošenog sijena.

Za 'fosgen" ne postoji protivotrov, a njegovo djelovanje se manifestuje paralizom nervnog sistema.

"Na sreću, kao što vidite, osjeća se samo smrad grada. Bez pokošenog sijena", rekao je agenciji Tanjug jedan od policajaca na mjestu događaja.

Zgrada u kojoj je pronađeno "šest do osam" kontejnera nalazi se tačno preko puta sjedišta UN na East Riveru.

Kako se čini, kontejneri sa nervnim gasom nalaze se u uredima UN-a već godinama, ali je nejasno zbog čega taj gas još uvijek nije uništen.

Oko podne, o događaju je obaviještena i Bijela kuća.