Svijet
0

Neredi na istanbulskom trgu Okmeydan: Povrijeđene tri osobe

Anadolija
(Foto: Anadolija)
 Najmanje tri osobe su povrijeđene tokom današnjih protesta na istanbulskom trgu Okmeydan, a među povrijeđenima su dva policajca i 30-godišnjak za čiji život se bore ljekari u obližnjoj bolnici.

Grupa demonstranata se jutros okupila na trgu Okmeydan kako bi protestirali zbog stradanja rudara u nedavnoj nesreći u rudniku u Somi i slučaja "Gezi Park", a u podnevnim satima je došlo do sukoba demonstranata sa policijom.

Iz policije ističu da se protesti održavaju bez odobrenja nadležnih organa.

Guverner Istanbula Huseyin Avni, u izjavi tokom manifestacije Dani vojske u istanbulskom Međunarodnom kongresnom centru,  potvrdio je da je jedan 30-godišnjak teško ranjen iz vatrenog oružja i da ljekari poduzimaju sve da mu spasu život.

"Dobio sam informacije da je grupa demonstranta bacala Molotovljeve koktele na policijsko obezbjeđenje i vozila. Nakon toga je došlo i do oružanog sukoba. U sukobu je vatrenim oružjem teško ranjen tridesetogodišnjak. Nadamo se da će ljekari uspjeti da mu spasu život", kazao je Mutlu.

Istanbulski guverner je dodao da će detaljna istraga događaja utvrditi kako i zašto je došlo do takvih posljedica.

"Sigurno je da je korišteno i vatreno oružje. To se vidi i na medijskim snimcima. Sve će to uskoro biti predmetom istrage. Trenutno se situacija smirila na mjestu događaja. Veoma je važno da se osigura područje od izbijanja novog nereda. Moramo poduzeti mjere da ne dozvolimo da se bol pretvori u izazivača novih boli i tragedija. Neka svi budu sigurno da će slučaj biti istražen i procesuiran u nadležnim institucijama. Ukoliko je bilo nekih propusta, to ćemo i utvrditi i objaviti", kazao je Mutlu i dodao da je napad izveden na policiju koja je ustvari štitila sigurnost učenika u jednoj obližnjoj školi.