Svijet
279

Nepredvidljiv i srdačan: Kako su izgledale posjete pape Franje drugim zemljama

Piše: Am. Dž.
Tokom posjete Filipinima, januar 2015. (Foto: EPA)
Papa Franjo će posjetiti Bosnu i Hercegovinu 6. juna, a glavni grad BiH već danima se priprema za ovaj veliki događaj.

Papa Franjo će prema protokolu posjetiti Predsjedništvo BiH, stadion Koševo, Apostolsku nuncijaturu u Bosni i Hercegovini, Katedralu Srca Isusova, Franjevački međunarodni studentski centar te Nadbiskupijski centar za mlade Ivan Pavao II.

Jake sigurnosne snage i strogo pridržavanje protokola bit će, barem prema najavama bh. sigurnosnih službi, karakteristika i papine posjete BiH. Ipak, iskustva posjete Svetog Oca drugim zemljama ocrtavaju jednu potpuno drugačiju sliku pape Franje.

Naime, Sveti Otac često zna prekršiti protokol kako bi se približio narodu te tako zadati velike muke sigurnosnim službama. Upravo su takvi postupci, te njegova skromnost i srdačnost, neki od razloga zašto je papa Franjo tako voljen i cijenjen u svijetu.

U glavnom gradu Filipina, Manili, papa je sredinom januara predvodio misu za čak 6 miliona vjernika, što je bio svjetski rekord. Kiša i jako nevrijeme nisu spriječili Filipince da se okupe u tom broju.

Upravo je u Manili papa Franjo prekršio protokol kada je glavnu katedralu u gradu iznenada napustio na sporedni izlaz i družio se s djecom.

On je iznenadio i mnoge vjernike kada je na prepunim ulicama rekao vozaču da zaustavi vozilo. Zatim je izašao i blagoslovio jedno dijete na ulici.

Slično je učinio tokom vožnje u blizini talijanskog grada Sybaris, kada je izašao da pozdravi i blagoslovi dječaka u invalidskim kolicima.

Svoju nepredvidljivost papa je pokazao i tokom susreta sa jordanskom kraljicom Ranijom, kada joj se poklonio, prekršivši tako standardni protokol Vatikana.

Tokom posjete Južnoj Koreji on je udovoljio molbi jednog od mlađih vjernika koji je želio napraviti selfie s papom.

Iako prema protokolu nikada ne bi trebao uzimati hranu na ulici, papa je to učinio tokom vožnje kroz Napulj (Italija), kada mu je ugostitelj Antonio Greco uručio pizzu.

Nakon posjete Bosni i Hercegovini papa će od 6. do 12. jula boraviti u Boliviji, Ekvadoru i Paragvaju.