The Independent
0

"Nepotizam u Kirgistanu izazvao revoluciju"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U opširnom izvještaju o nemirima u Kirgistanu londonski The Independent u subotu ističe u naslovu da je u toj srednjoazijskoj zemlji smještenoj između Kazahstana i Kine nepotizam izazvao revoluciju.

Objašnjava se da je predsjednik Kurmanbek Bakijev, svrgnut sredinom sedmice nakon nemira u kojima je ubijeno nekoliko desetaka demonstranata u protestima protiv njegove vlade, postavljao po kratkom postupku svoje sinove na ključne položaje u vlasti, a da je sada bio primoran pobjeći iz svoga kabineta.

Independent citira i izjavu novinara Danila Kislova da su sinovi istovremeno pomagali Bakijevu da zloupotrebljava vlast i da su uz to preuzeli kontrolu nad različitim biznisima u zemlji.

U odvojenoj analizi na istoj stranici, posvećenoj "sudaru" ruskih i američkih interesa u Kirgistanu, Independentov komentator ističe da je Washington vrlo brzo po vijesti o svrgavanju predsjednika Bakijeva poručio da to nije antiamerički puč, dok je još brže od toga ruski premijer Vladimir Putin razgovarao telefonom s Rozom Otunbajevom, čelnicom nove prijelazne vlade u Biškeku.

Danima uoči nemira koji su doveli do smjene vlasti Rusija je podizala cijene benzina i vršila ekonomski pritisak na predsjednika Bakijeva, čime je Kremlj još glasnije poručio da neće lako živjeti one bivše sovjetske republike koje budu smatrane antiruskima, piše Independent.

Iako se Kirgistan nekad opisuje kao kapija srednjoazijskih zemalja bogatih naftom i plinom, njezin politički značaj je ograničen.

Značaj Kirgistana može porasti ako anarhija koju smo mogli vidjeti u proteklih nekoliko dana postane stalna pojava u zemlji, zaključuje Independentov komentator.