Svijet
0

Nepalski maoisti za još tri mjeseca produžili primirje

FENA
Postrojbe maoista
Postrojbe maoista
Maoistički pobunjenici u Nepalu produžili su u petak za još tri mjeseca prekid vatre nastojeći podržati mirovne pregovore o okončanju desetogodišnjih sukoba u kojima su stradale hiljade ljudi.

Ova objava uslijedila je nekoliko sati prije isteka dogovorenog perioda o primirju, objavljenog u aprilu kada je nepalski kralj Gyanendra odlučio ponovno sazvati parlament.

"Izražavajući posvećenost i odgovornost prema miru, naša strana je produžila prekid vatre za još tri mjeseca", naveo je u saopćenju vođa pobunjenika Prachanda, prenosi Reuters.

Sedmočlani tim Ujedinjenih nacija, koji je u četvrtak doputovao u Nepal, trebalo bi u toku dana da se sastane s liderima maoista pošto razmišljaju da se uključe u mirovni proces između pobunjenika i nove nepalske vlade.

Predstavnici UN-a treba da pripreme izvještaj na osnovu koga će se odlučiti da li će se svjetska organizacija uključiti u mirovni proces u Nepalu.

Maoisti su 1996. godine počeli borbu protiv vladinih snaga u cilju svrgavanja monarhije, a u sukobima je otada poginulo više od 13.000 ljudi.