Svijet
0

Nepalska "boginja" odrekla se "božanske" titule

Sarajevo-x.com/Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nepalska “živuća boginja”, koju budisti i hindusi nazivaju imenom Kumari, odrekla se svoje "božanske" pozicije, slijedeći zahtjev svoje porodice.

Jedanaestogodišnja Sajani Shakya je posljednjih devet godina obnašala ulogu "živuće boginje" drevnog grada-hrama Bhaktapura, grada blizu Katmandua.

“Ona više nije Kumari”, izjavio je Dipak Pandey, viši službenik Trust Corporationa, državne institucije koja se bavi kulturološkim aferama u religioznim zemljama.

Padney je dodao da je porodica mlade Sayani željela da obavlja religiozne obrede koji su od djevojčice zahtijevali da se odrekne "božanske" pozicije i da im se pridruži. Poznato je da se Kumari povuku jednom kada dobiju prvu menstruaciju.

Djevojčica je već bila oštro kritikovana od strane rigoroznih vjerskih autoriteta zbog posjete SAD-u kako bi promovirala britanski film koji se bavi drevnim religioznim obredom. Čak su joj autoriteti prijetili oduzimanjem "božanske" titule.

Da bi djevojčice postale Kumari, moraju proći rigorozan proces testiranja koje vrši budistička porodica Newar. Kumari se smatraju inkarnacijom moćne boginje Kali I uživaju “božansku poziciju” sve dok ne dobije prvu menstruaciju.