Svijet
0

Nepal imenovao četiri maoistička ambasadora

FENA
Nepal je u četvrtak imenovao četvoricu bivših maoističkih pobunjenika za ambasadore u Franuskoj, Njemačkoj, Australiji i Maleziji, u skladu s mirovnim sporazumom koji je potpisan prije godinu dana, saopćila je vlada.

Četvorica novih diplomata su već bili poslanici i članovi vlade nacionalnog jedinstva formirane u aprilu, nakon historijskog sporazuma o podjeli vlasti potpisanog u novembru 2006.

Nepalsko kraljevstvo je bilo u građanskom ratu od februara 1996. do novembra 2006. godine koji je završio sa 13.000 ubijenih. Nakon veikih demonstracija u aprilu 2006. godine, kralj Gyanendra je bio prisiljen da odustane od apsolutne vlasti, javio je AFP.

Pošto je nedostajalo ambasadora u inozemstvu, vlada premijera Girije Prasada Koirale je pozvala ambasadore koje je kralj ranije imenovao.

Iako je postignut mir u Nepalu, Sjedinjene Američke Države i dalje smatraju maoiste "terorističkom" grupom. Organizacije za ljudska prava optužuju bivše gerilce za otmice, vansudska ubistva i mučenja za vrijeme rata.