Independent
0

Neobična nesreća u modernom rudniku na Novom Zelandu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
"Duboko pod zemljom telefon zvoni bez odgovora", piše u nedjelju "The Independent" u naslovu članka o situaciji u rudniku na Novom Zelandu, gdje je i dalje nepoznata sudbina 29 zatrpanih rudara, dok strah i nestrpljenje njihovih obitelji rastu.

Vjeruje se da su rudari na samo 150 metara ispod površine, ali na dva i po kilometra od ulaza u rudnik, prenosi ovaj list.

"Dok nada blijedi, bijes se pojačava", piše "Sunday Telegraph" o raspoloženju među srodnicima rudara, koje sve više frustrira odgađanje potrage za rudarima i od kojih neki kažu da bi već odavno sami ušli u rudnik da im je to dozvoljeno.

Stručnjaci međutim upozoravaju da za razliku od rudnika u Čileu, ovaj rudnik ima opasan nivo visoko eksplozivnog metana, ugljičnog dioksida i ugljičnog monoksida, te da su spasioci tu nemoćni.

"The Observer" prenosi mišljenje jednoga britanskog rudarskog stručnjaka da je - usprkos tome što su rudnici ugljena najopasnija mjesta za rad zbog prisutnost opasnih plinova - ipak neobično, iznenađujuće i zabrinjavajuće da se ovako nešto dogodilo na Novom Zelandu, u veoma modernom rudniku, gdje su na snazi sva sigurnosna pravila.

"Telegraph" prenosi i jednu individualnu ljudsku priču, jedan od dvojice rudara koji su uspjeli izaći iz rudnika ima mlađeg brata koji je ostao ispod zemlje. Njihov otac, koji je inače menadžer za obuku i sigurnost rudnika, i koji je od petka ispred ulaza u okno, dobio je u međuvremenu tužnu vijest o smrti vlastitog oca, uslijed infarkta izazvanog viješću o rudarskoj nesreći.