Svijet
311

Nemuslimani širom UAE pozvani da poste jedan dan

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nemuslimani širom Ujedinjenih Arapskih Emirata pozvani su da poste 27. jula u pokušaju da se premosti jaz između kulturnih zajednica koje žive u zemlji.

Inicijativa, koja je pokrenuta kao dio manifestacije 'Ramazan u Dubaiju' ohrabruje sve stanovnike da učestvuju u događaju i shvate vjerski i kulturni fenomen ovog stuba islama - posta.

U narednih nekoliko dana će biti provedena medijska kampanja s ciljem dodatne edukacije onih koji nikada nisu postili, sa praktičnim savjetima te isticanjem pozitivnih strana posta. Svi učesnici će biti pozvani na veliki iftar koji će biti upriličen u Svjetskom trgovinskom centru u Dubaiju 19. dana ramazana, pišu arapski mediji.

Purva Ganesh koja je doselila u Dubai prije pet godina, izrazila je želju da učestvuje na ovom događaju. "Ovo mi je četvrti ramazan u Dubaiju, ali nikada nisam imala postiti zajedno sa mojim muslimanskim kolegama, kao ni shvatiti njihovo odricanje. Ovo će biti dobro i poučno iskustvo za mene", rekla je ona.

Inicijativu je pohvalio i Karl Mathews, koji u UAE živi više od deset godina. Prema njegovim riječima, ova će inicijativa doprinijeti razumijevanju među pripadnicima različitih kultura i religija. Ipak, ima i onih koji izražavaju bojazan, jer smatraju da će im biti teško izdržati 15 sati bez hrane i pića po visokim temperaturama. Međutim, organizatori ističu kako će svim učesnicima biti osigurani i zdravstveni savjeti, što će im olakšati post.