Egipat
0

Nemiri se nastavljaju, ElBaradei se vraća u zemlju

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Aktivisti koji pokušavaju s vlasti zbaciti egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, na ulicama se sa policijom igraju mačke i miša, javlja Reuters.

Protesti protiv Mubaraka, koji je na čelu Egipta 35 godina, traju tri dana. Istaknuti reformist i mirovni aktivist, Mohamed ElBaradei, koji živi u Beču, vjerovatno će se u Egipat vratiti već danas. Njegov povratak bi mogao uzrokovati još žešće proteste koji do sada nisu imali istaknutog vođu.

Najmanje tri demonstranta i jedan policajac su poginuli u sukobima koji su počeli u utorak. Protesti su inspirisani onima u Tunisu. Policija je ispaljivala gumene metke i suzavac na demonstrante koji su bacali kamenje i molotovljeve koktele.

Demonstranti su u srijedu u centralnom dijelu Kaira zapalili gume i bacali kamanje na policiju. U Suezu su demonstranti spalili i zgradu vlade. Protesti su nastavljeni i tokom noći. Manja grupa je u ranim jutarnjim satima bila raspoređena u oba grada, a policija ih je pokušala rastjerati. Demonstranti su obećali da će najveći protesti biti organizovani u petak nakon molitve.

"Egipatski muslimani i kršćani će se boriti protiv korupcije, nezaposlenosti i represije", napisao je jedan aktivist na stranici na Facebooku. Demonstranti su rekli da su vidjeli kako policija tuče i hapsi neke od njih. Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo u srijedu da je uhapšeno oko 500 demonstranata, dok je neovisna koalicija advokata rekla da se radi o 1.200 demonstranata.

Demonstranti se organizuju i planiraju svoje proteste pomoću Facebooka i Twittera.

Dolazak ElBaradeija, dobitnika Nobelove nagrade za mir, označava i dolazak ličnosti svjetskog renomea koja će biti vođa protivnika Hosnija Mubaraka.

"Vraćam se na ulice Kaira jer nema drugog izbora. Mnogo je ljudi na ulicama. Nadali smo se da se ništa loše neće dogoditi. Režim do sada očigledno nije shvatio poruku", rekao je ElBaradei za američku internet stranicu The Daily Beast. On je dodao da Egipćani više neće tolerisati Mubarakovu vladu, te odbacio ideju da su autoritarni lideri poput Mubaraka jedini bedem protiv islamskog ekstremizma.

Egipat danas ima oko 80 miliona stanovnika, a broj godišnje raste za dva posto. Dvije trećine stanovnika su mlađi od trideset godina, a čak devedeset posto njih su nezaposleni. Oko četrdeset posto stanovnika žive sa manje od dva dolara dnevno.

Predsjednički izbori će se održati u septembru. Egipćani pretpostavljaju da će 82-godišnji Mubarak ostati na čelu države ili da će vlast prepustiti svom sinu Gamalu (47). I sin i otac poriču potonju mogućnost.