Kritike iz krizom zahvaćene Španije
0

Nemamo novca za milionske troškove dolaska pape

Sarajevo-x.com
Papa Benedikt XVI (Foto: AFP)
Papa Benedikt XVI (Foto: AFP)
Organizatori putovanja pape Benedikta XVI u Španiju na Svjetski dan mladih objavili su da će cijeli događaj koštati 50 do 60 miliona eura, ne računajući troškove obezbjeđenja poglavara katoličke crkve.

Papa u Madrid dolazi 18. augusta i ostat će četiri dana, a očekuje se da će njegov dolazak privući više od milion vjernika. Za tu priliku morat će se izgraditi i posebna 200 metara duga pozornica na aerodromu Cuantro Vientos, odakle će se obratiti masama.

Bit će postavljeno i na stotinu fontana i 20 velikih ekrana kako bi svi posjetioci mogli čuti i vidjeti papu.

Osamdeset posto troškova finansirat će hodočasnici, a ostalo će se prikupiti od donacija kompanija i pojedinaca, prenosi AFP.

Papino putovanje naišlo je na brojne kritike, čak i nekih svećenika, koji smatraju da nije uredu da se toliko troši u vrijeme kada Španiju pogađa ekonomska kriza, čak ni za Svjetski dan mladih, događaj od velikog javnog interesa.

Forum svećenika, koji okuplja njih 120 iz najsiromašnijih madridskih župa, kritikovao je državu posebno jer su zbog krize smanjena ulaganja u društvene projekte i radničke plate.

Poručuju da se crkva treba udružiti sa velikim kompanijama i sama snositi troškove organizacije ovakvih događaja. Ističu da nisu protiv dolaska pape, već protiv načina na koji se on organizuje.

Neki idu u krajnost pa pozivaju na bojkot više od 100 sponzora papinog pohoda, među kojima su i Coca-Cola, Telefonica i Banco Santander.

Skoro 150 grupa protivi se ovom događaju i poručuju: "U ovakvoj ekonomskoj krizi mi to sebi ne možemo priuštiti. Crkva bi trebala biti primjer drugima."

Izvršni direktor Svjetskog dana mladih 2011, Yago de la Cierva poručio je u odbranu događaja: "Nove generacije i današnji mladi ljudi vole velika okupljanja, a crkva se koristi svim sredstvima da prenese poruku Isusa Krista."

Svjetski dan mladih pokrenuo je papa Ivan Pavao II 1986. godine s ciljem obnove vjere među mladim katolicima. Jednom je organizovan i u Španiji, 1989. u gradu Santijagu de Composteli na sjeverozapadu zemlje.