SAD i Kanada vodeće
0

Nema znakova usporavanja rasta svjetske ekonomije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rastući inflatorni pritisci i prirodna katastrofa koje su prošlog mjeseca zadesila Japan vjerojatno neće usporiti rast svjetske ekonomije, pokazali su rezultati istraživanja Reutersa objavljeni u četvrtak.

Ispitivanje oko 350 ekonomista širom svijeta ponovno je pokazalo da SAD, zajedno s Kanadom, predvodi oporavak u bogatim zemljama, dok se u vodećim evropskim ekonomijama očekuju mješoviti pokazatelji.

Japanska ekonomija, treća po veličini na svijetu, ove godine će pretrpjeti posljedice razornog potresa od 11. marta i cunamija koji su odnijeli blizu 28.000 ljudskih života i potaknuli nuklearnu krizu koja bi mogla trajati mjesecima.

Mada ekonomisti i dalje procjenjuju utjecaj te nesreće na globalnoj razini, mnogi od njih ukazuju da je poskupljenje nafte za sada najveća prijetnja.

Istraživanje je pokazalo da ekonomisti očekuju rast svjetske ekonomije od 4,2 posto u ovoj godini i od 4,3 posto u idućoj, što je nepromijenjeno u odnosu na istraživanje iz januara.

Ta očekivanja su samo nešto manje optimistična od prognoze Međunarodnog monetarnog fonda s početka ove sedmice da će globalna ekonomija ove godine ojačati 4,4 posto. MMF je ocijenio da su rastuće cijene nafte i inflacija novi izazovi napretku svjetske ekonomije.

Ovo najnovije istraživanje Reutersa pokazalo da će rast razvijenih ekonomija daleko zaostajati za rastom u Indiji i Kini, koji će u 2011. biti blizu dvocifrenog.

Kanada i SAD bi ove godine trebali predvoditi oporavak u razvijenom svijetu, s rastom od tri, odnosno 2,9 posto.

U članicama zone eura, gdje je ovog mjeseca već došlo do povećanja kamatnih stopa, što je bio odgovor na visoku inflaciju, očekuju se mješoviti pokazatelji u najvećim ekonomijama.

Njemačka bi, s očekivanim ovogodišnjim ekonomskim rastom od 2,8 posto, mogla ići ukorak sa SAD-om, ali bi za njima daleko zaostajale francuska ekonomija, s rastom od 1,7 posto i talijanska, koja bi mogla ojačati svega 1,1 posto, prognoziraju ekonomisti.

"Viša inflacija i znatno fiskalno pooštravanje nastavit će kočiti oporavak, uprkos oživljavanju industrijske proizvodnje u svijetu", ukazao je ekonomist James Nixon u banci Societe Generale.

Anketa Reutersa je pokazala da će ekonomsija 17-člane zone eura ove godine ojačati ukupno 1,7 posto.

Sudionici ispitivanja očekuju da će britanska ekonomija u 2011. zabilježiti rast od svega 1,5 posto, niži od većine članica Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G-7), što je posljedica najviše inflacije u G-7 i strogih mjera štednje.