Michael Chertoff
0

Nema vjerodostojne prijetnje inauguraciji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki ministar domovinske sigurnosti Michael Chertoff izjavio je u subotu kako vlasti ne znaju za neku vjerodostojnu prijetnju predsjedničkoj inauguraciji Baracka Obame, ali ga brine mogućnost da se pojavi pojedinac ili manja skupina koji namjerava izazvati problem.

"Ne predviđam ništa što izazvalo poremećaj. Dio moga posla je nadati se najboljem a planirati za najgore", rekao je Chertoff za CNN, pri završnom obilasku ključnih lokacija u Washingtonu.

"Stalno provjeravamo obavještajne informacije da vidimo ima li prijetnje zbog koje bi trebali brinuti.

To će se nastaviti i tokom same inauguracije. To ćemo doslovno pratiti svaku minutu od sada pa do završetka događaja 20. januara", rekao je Chertoff.

CNN je izvijestio da ministra Chertoffa, koji će inauguraciju, paradu, balove i druge događaje nadzirati iz posebnog multiagencijskog zapovjednog centra, brine mogućnost da se pojavi "usamljeni vuk", pojedinac kojeg je teško otkriti kao sigurnosnu prijetnju.

"Još sam usredotočen na ono što smo imali na sveučilištu Virginia Tech, da jedna poremećana osoba ubije puno ljudi. Bilo da je motivacija rasizam ili neki psihološki poremećaj, u otvorenom društvu nemoguće je spriječiti jednog pojedinca da učini neku štetu", kazao je Chertoff.

Pokolj na Virginia Techu u Blacksburgu, dogodio se 16. aprila 2007., kada je umno poremećeni student Seung-Hui Cho ubio 32 osobe i počinio samoubojstvo.

Chertoff je izrazio zabrinutost da se građani neće neće dovoljno dobro pripremiti za hladnoću koja se prognozira za utorak, s najvišom temperaturom oko nule.

On je odbacio kritike na račun organizatora inauguracije, da će s ogromnim mjerama sigurnosti pokvariti manifestaciju. "Ne želimo to učiniti vojnim kampom jer bi pokvarili sam događaj, međutim želimo imati dovoljno kapaciteta da se možemo baviti s predvidljivim pitanjima", rekao je.

Chertoff dužnost napušta dan kasnije od svojih kolega iz vlade - 21. januara, nakon završetka operacije osiguranja inauguracije.

Inauguracija Baracka Obame za 44. predsjednika SAD-a bit će najveće javno okupljanje u povijesti Washingtona i najveća sigurnosna operacija zbog očekivanog dolaska dva milijuna ljudi.

Na osiguranju inauguracije angažirano je osam hiljada policajaca iz Washingtona i svih krajeva SAD, deset hiljada pripadnika Nacionalne garde, više od hiljadu agenata FBI-a, te nepoznat broj pripadnika Tajne službe i protuterorističkih postrojbi. Još dvadeset hiljada pripadnika Nacionalne garde bit će u pričuvi.

Tajna služba koordinira sigurnost za inauguraciju, u koju je uključeno 58 različitih agencija. U osiguranje su uključene i postrojbe s psima za otkrivanje eksploziva, policajci na konjima za kontrolu mase, a u gradu je postavljeno tisuće kontrolnih kamera.

Washington već pulsira u očekivanju inauguracije prvog predsjednika SAD afričko-američkog porijekla, u grad pristižu ljudi iz svih krajeva Amerike, zrakoplovima, vlakovima, autobusima i osobnim automobilima, smještajući se u hotele, iznajmljene stanove, kod rođaka i prijatelja.

U centru grada, gdje su pripremljene betonske barijere i metalne ograde, u nedjelju se uvodi zabrana i ograničenje prometa i parkiranja od 05.00 do 17.00 sati zbog velikog koncerta na stepeništu Lincolnova spomenika s početkom u 14.30 sati na kojem će nastupiti U2, Bruce Springsten, Beyonce i druge zvijezde.