AP i News Corporation
0

Nema više besplatnih vijesti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Direktori agencija Associated Press i News Corporation poručili su u petak sa skupa u Pekingu kako je došlo vrijeme da pretraživači i drugi koji na internetu besplatno koriste vijesti za njih i plate, prenijele su agencije.

Na Svjetskom samitu medija Thomas Curley iz AP-a i Rupert Murdoch iz Newsa istaknuli su da mediji posustaju u vremenu interneta u kojem mnogi, poput Googlea, koriste vijesti, fotografije i videomaterijal bez adekvatne nadoknade proizvođačima medijskih sadržaja.

"Proizvođači vijesti presporo reagiraju na besplatnu eksploataciju od strane zainteresiranih koji ih koriste bez ulaganja ili dozvole", kazao je Carley pred 300 medijskih čelnika, predstavnika 170 medijskih kuća iz 80 zemalja.

Medijski samit je posvećen mogućnostima medija i izazovima s kojima se suočavaju u vidu interneta, tehnoloških promjena i svjetske ekonomske krize.

Carley je rekao i da su web usluge, poput Wikipedije, YouTebea i Facebooka, postale prvo odredište onih koji žele vidjeti vijesti i da su istisnuli web stranice agencija i novina.

"Nećemo više tolerirati raskidanje veza između ljudi koji su dali sve od sebe da dođu do vijesti od javnog interesa i onih koji od toga profitiraju", naglasio je prvi čovjek agencije AP.

Murdoch je na otvaranju skupa u Pekingu rekao da će se od onih koji nude sadržaje na internetu zahtijevati da ih i plate.

"Skupljači i plagijatori uskoro će morati da plate za korištenje naših sadržaja. Ako ne iskoristimo prednost i počnemo naplaćivati sadržaje, trijumfirat će kleptomani", istaknuo je Murdoch.

I Carley i Murdoch najavili su promjene u distribuciji vijesti kako bi uveli ili povećali naplatu sadržaja koje nude.