Svijet
0

Nema vijesti i Bin Ladenu nakon zemljotresa u Pakistanu

NINA
Nema dokaza da je lider Al-Qaide Osama bin Laden ozlijeđen ili poginuo u snažnom zemljotresu u pograničnim oblastima Pakistana i Afganistana, u kojima se, kako se vjeruje, krije najtraženiji svjetski terorist, izjavio je neimenovani američki dužnosnik.

Prema istom izvoru, na koji se pozvala agencija AP, za sada nema nikakvih naznaka da je Bin Laden ozlijeđen ili poginuo u zemljotresu koji je u subotu pogodio južnu Aziju.

Samo u pakistanskom dijelu Kašmira, gdje je bio epicentar potresa jačine 7,6 stepeni po Richteru, život je izgubilo više od 30.000 ljudi.

SAD su nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra 2001. pokrenule vojnu intervenciju protiv talibanskog režima u Afganistanu zbog odbijanja da izruči Bin Ladena, koga Washington smatra odgovornim za te napade.

Lider Al-Qaide se zadnji put oglasio putem video snimke koja je emitirana neposredno prije američkih izbora u novembru 2004..

Vjeruje se da se u pograničnom pojasu Pakistana i Afganistana zajedno s Bin Ladenom krije i njegov zamjenik Ayman al-Zawahri, koji je prošlog mjeseca pozvao pristaše Al-Qaide da napadnu London.