Palestinci poručuju
0

Nema stvaranja posebnog entiteta u pojasu Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki palestinski zvaničnik u četvrtak je izjavio da Palestinska samouprava neće dozvoliti Hamasu stvaranje "posebnog entiteta" u pojasu Gaze, nakon izraelske ofanzive na taj teritorij.

Yasser Abed Rabbo, blizak suradnik predsjednika Mahmuda Abbasa, optužio je islamistički pokret Hamas da kažnjava kadrove stranke Fatah Mahmuda Abbasa od početka izraelske ofanzive.

"Nećemo dozvoliti stvaranje posebnog entiteta ni po koju cijenu", rekao je Abed Rabbo na konferenciji za štampu u Ramallahu, na Zapadnoj obali. "Urota, koja ima cilj odvajanje Gaze od Zapadne obale, neće uspjeti."

Abed Rabbo posebno se okomio na šefa Hamasa u egzilu Khaleda Meshaala, optuživši ga da je tvorac "secesionističkog projekta" te da postavlja uvjete koji koče pomirenje između njegovog pokreta i Fataha.

On je osudio Meshaalova "politička pretjerivanja i hvalisanja", objavljujući u srijedu "pobjedu Hamasa prema Izraelu u pojasu Gaze", u ofanzivi izraelske vojske u kojoj je ubijeno više od 1.300 Palestinaca.

"On koristi slogane i iskorištava krv koja se prolijevala u Gazi da bi pokrio svoj secesionistički projekt", rekao je Rabbo.