EU
0

Nema saglasnosti o uvođenju poreza na banke i finansijske transakcije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prva rasprava o mogućnosti uvođenja poreza na banke i finansijske transakcije, koju su u utorak u Bruxellesu održali ministri finansija Evropske unije, pokazala je da o tome nema saglasnosti među zemljama članicama.

Načelno postoji volja da se banke oporezuju, ali nema saglasnosti za što bi služio tako prikupljen novac.

Evropska komisija se zauzima za to da se taj novac polaže u poseban fond koji bi služio za spašavanje posrnulih banaka, a dio zemalja članica tvrdi da to mora ostati u njihovim budžetima.

Komisija je još u maju predložila da se novac koji bi se ubrao oporezivanjem banaka doznačuje mreži nacionalnih fondova za upravljanje mogućim stečajevima insolventnih banaka.

Poreze na banke već su uvele Švedska i Mađarska, a na to se pripremaju Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

Zemlje članice također su podijeljene u pogledu uvođenja poreza na finansijske transakcije, poput prodaje ili kupovine dionica. Najveći zagovornik tih poreza je Njemačka, a najsnažnije im se protivi Velika Britanija.

Za razliku od poreza na banke, za poreze na finansijske transakcije poželjno je da se uvedu na međunarodnom nivou. Ako bi se to uvelo samo u Evropi, otvorila bi se mogućnost da se sve finansijske aktivnosti premjeste u druge dijelove svijeta. Stoga se u EU najprije žele o tome dogovoriti između sebe i onda s jedinstvenim stajalištima nastupiti u pregovorima s međunarodnim partnerima.

Njemačka, uprkos tome, smatra da bi bilo dobro uvesti porez na finansijske transakcije ako se i ne postigne globalni dogovor.