Olivier Blanchard
0

"Nema rizika od slabljenja svjetske privrede"

SRNA
http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01006/IMF_1006396c.jpg
http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01006/IMF_1006396c.jpg
Globalna ekonomija ne suočava se sa bilo kakvim velikim rizikom od slabljenja, ali je neophodno dodatno konsolidovati finansijski sektor i sastaviti planove za smanjenje budžeta bogatih zemalja, izjavio je danas glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Olivier Blanchard.

"Jasno je da zdravlje finansijskog sistema još nije dobro", rekao je Blanchard na konferenciji za novinare i dodao da naročito Evropa treba da učini mnogo, gledano kratkoročno.

Blanchard je rekao da je, u pogledu fiskalne politike najrazvijenijih zemalja, neophodno izvršiti "podešavanja u ograničenom broju zemalja", koje treba da usvoje "kredibilan plan". 

MMF je u novom izvještaju o stanju svjetske ekonomije prognozirao da će globalni privredni rast biti 2,8 odsto, nešto manje nego što se ranije očekivalo.

U dokumentu se navodi da Evropska centralna banka (ECB) ne treba da žuri sa pooštravanjem monetarne politike i da mora da omogući bankarskom sistemu evrozone dovoljno vremena da se oporavi bez gušenja ekonomskog oporavka.

MMF naglašava da ECB treba postepeno da ukloni ranije usvojene vanredne mjere, da bi se izbjegla pojava nesigurnosti u bankarskom sistemu i zaoštravanje dužničke krize u pojedinim državama.

MMF očekuje da će evrozona ove godine ostvariti privredni rast od 1,6 odsto, a sljedeće 1,8 odsto.
U izvještaju je takođe naglašeno da bi SAD ponovo mogle da izazovu globalne finansijske probleme, ukoliko ne sastave srednjeročni plan o smanjenju svog velikog duga i deficita.