Svijet
0

Nema preživjelih u ruskom avionu koji je pao u Ukrajini

FENA
Ruski putnički avion s najmanje 170 osoba srušio se u utorak u Ukrajini nakon što je uputio signal za opasnost, saopćile su vlasti.

Novinska agencija RIA Novosti javila je da nema preživjelih, a ruske vlasti su odbacile mogućnost terorističkog napada.

Avion Tupoljev 154 aviokompanije Pulkovo, na putu iz crnomorskog turističkog mjesta Anapa ka St. Petersburgu, nestao je s radarskih ekrana iznad Ukrajine oko 14.30 sati, saopćili su zvaničnvci, javio je AP.

Nekoliko minuta kasnije rusko ministarstvo za vanredne situacije javilo je da je avion pronađen na zemlji.

Novinska agencija Interfax navela je riječi glasnogovornika ukrajinskog ministarstva za vanredne situacije Igora Krola da je požar izbio u avionu na visini od 32.800 stopa i kako je posada odlučila pokušati da hitno sleti. Agencija je, ipak, također navela i riječi zvaničnika ruskih avijacijskih vlasti Aleksandra Neradka kako je moguće da je avion upao u snažnu turbulenciju.

Glasnogovornica ruskog ministarstva za vanredne situacije Irina Andrijanova izjavila je da je primila informaciju kako je u "avion najvjerovatnije udario grom".

"Nije bilo nikakve štete na terenu gdje se srušio. Nakon što je pao, raspao se na komade i nestao u plamenu", izjavila je Andrijanova u televizijskim vijestima.

Interfax je naveo riječi svjedoka kako je avion bio netaknut kada je pao na zemlju. Agencija RIA Novosti kasnije je navela riječi Andrijanove kako je "terorizam odbačen kao mogućnost".

[SLIKA]1[/SLIKA]

Andrijanova je izjavila da je pronađeno 30 tijela. Kazala je da je u avionu bila 171 osoba: 160 putnika i 11 članova posade. Ukrajinski zvaničnici saopćili su da je u avionu bilo 160 putnika i 10 članova posade. Ta razlika u brojkama nije se mogla odmah rajasniti.

RIA Novosti navodi riječi zvaničnika ministarstva za hitne situacije da nema preživjelih.

Tatjana Litvoiniova, glasnogovornica ukrajinskog ministarstva za vanredne situacije, nije mogla odmah potvrditi taj izvještaj.

Avion je nestao s radarskih ekrana dvije minute nakon što je poslao signal za opasnost, kazala je Julija Streadnikova, druga ruska glasnogovornica.

Spasioci su odmah stigli na mjesto nesreće, u blizini ukrajinskog grada Donjecka, oko 600 km istočno od Kijeva, saopćili su ukrajinski zvaničnici.

Aviokompanija Pulkovo među najvećima je u Rusiji i ima sjedište u Sankt Peterburgu.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Ovo je treća velika avionska nesreća u regiji u ovoj godini i uslijedila je manje od dva mjeseca nakon što su najmanje 124 osobe poginule kada je Airbus A-310 ruskog avioprijevoznika S-7 skliznuo s piste i nestao u plamenu u blizini sibirskog grada Irkutska 9. jula.

Avion A-320 jermenske aviokompanije Armavia 3. maja je pao u Crno more dok je pokušavao da se prizemlji u ruskom turističkom mjestu Soči po olujnom vremenu, a tom prilikom je poginulo svih 113 ljudi u njemu.

Ruski avioprijevoznici najčešče koriste avione ruske proizvodnje TU-154 za brojne regionalne letove.