Nakon druge snažne eksplozije
0

Nema preživjelih u rudniku na Novom Zelandu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon nove eksplozije u rudniku ugljena na Novom Zelandu, nestale su sve nade da je 29 rudara preživjelo. To je potvrdio i načelnik policije Gary Knowles ističući da je druga eksplozija bila veoma jaka i da su šanse da je neko preživio minimalne.

Prva eksplozija u rudniku ugljena na Novom Zelandu dogodila se prošle sedmice. Pod zemljom je ostalo zarobljeno 29 rudara. Uprkos naporima, nije bilo moguće ostvariti kontakt s njima, a bojeći se nove eksplozije i smrtonosnog otrovnog gasa potraga nije pokrenuta.

Međutum, u srijedu oko 14 sati po lokalnom vremenu došlo je do nove eksplozije.

"Bila je veoma jaka. Nema preživjelih i ja sam to morao saopćiti porodicama rudara. Veoma su uznemireni", istakao je Knowles, prenosi BBC.

Direktor rudnika Pike River, Peter Whittal, istakao je da će učiniti sve kako bi došli do tijela poginulih rudara.

Nesreću u Pike Riveru premijer Novog Zelanda, John Key nazvao je nacionalnom tragedijom.

"Novi Zeland je mala zemlja. Mi smo ovdje svi braća i sestre. I kada izgubite mnogo braće ovako odjednom, to je zaista bolno. Mi danas tugujemo za rudarima... Mi smo u žalosti", kazao je Key, ističući kako će biti pokrenuta istraga o nesreći.

Najmlađi rudar stradao u nesreći imao je 17 godina, a najstariji 62. Među njima su bila dva Australijanca i dva Britanca.