Mahmoud Abbas
0

"Nema pregovora bez obustave gradnje u istočnom Jerusalemu"

FENA
Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas
Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas upozorio je u nedjelju da neće prihvatiti prijedlog Sjedinjenih Američkih Država za obnavljanje mirovnih pregovora ako izrael ne obustavi izgradnju židovskih naselja u istočnom Jerusalemu.

Predsjednik Abbas je rekao da Palestinci i Izrael nisu dobili nikakav službeni zahtjev od SAD-a da se vrate mirovnim pregovorima koji su počeli u septembru, ali su nakon tri sedmice obustavljeni jer je Izrael odbio zaustaviti gradnju novih naselja na Zapadnoj obali koja obuhvaća i istočni Jerusalem.

Abbas je u Kairu, nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, rekao da obustava izgradnje naselja mora uključiti i istočni Jerusalem, "prije svega i na prvom mjestu", objavile su agencije.

Sjedinjene Države su nedavno ponudile plan za nastavak pregovora Tel Aviva s Palestincima, prema kojem bi Izrael privremeno zaustavio izgradnju naselja na Zapadnoj obali u zamjenu za paket stimulativnih mjera koji je obećao Washington.

Prema planu Izrael bi zaustavio naseljavanje na Zapadnoj obali na 90 dana, dok se zamrzavanje daljnjeg naseljavanja ne bi, međutim, odnosilo na istočni Jerusalem.

Plan za nastavak pregovora su razmatrali američka državna tajnica Hillary Clinton i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Dogovor bi podrazumijevao da SAD ne bi mogao tražiti zamrzavanje izgradnje naselja nakon isteka roka od 90 dana, kao i da će Washington u Ujedinjenim narodima uložiti veto na bilo kakav pokušaj da se jednostrano, bez suglasnosti Izraela, usvoji mirovni sporazum.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu i istočni Jerusalem 1967., otkad tamo živi oko 500.000 Židova u više od 100 naselja. Ta naselja su, prema odredbama međunarodnog prava, nezakonito podignuta, ali Izrael to demantira, prenijele su zapadne novinske agencije.