Predsjednik Ekvadora
0

"Nema oprosta za učesnike pobune"

SRNA
Rafael Correa (Foto: AP)
Rafael Correa (Foto: AP)
Predsjednik Ekvadora Rafael Correa rekao je danas da neće biti "milosti ili oproštaja" za umiješane u policijsku pobunu protiv njega.

Correa je najavio da će biti "dubinskog čišćenja" u redovima nacionalne policije i da on neće "oprostiti i zaboraviti" šta se desilo. Portparol policije rekao je da je komandant policijskih snaga Fredi Martinez podnio ostavku.

Pripadnici ekvadorske vojske oslobodili su jutros predsjednika Rafaela Correu nakon što je punih 12 sati bio blokiran u zgradi bolnice koju su u okruženju držali policajci nezadovoljni zbog vladine odluke da im u okviru mjera štednje ukine neke beneficije i obustavi unapređenja.

Drama je počela kada je 47-godišnji Correa, koji je ljevičar po opredjeljenju i uživa popularnost u narodu, riješio da se direktno obrati nezadovoljnim policajcima na protestnom skupu. Na predsjednika je bačen kanister suzavca, koji je eksplodirao blizu njegove glave.

Dva lica su poginula a više desetina je povrijeđeno u nemirima.

Predsjednik i njegove pristalice istakli su da je policijska pobuna prerasla u pokušaj puča. Proglašeno je vanredno stanje.

Drama je završena intervencijom vojske, koja je predsjednika izvukla iz bolnice i odvela do predsjedničke palate. Ubrzo potom, Correa se sa balkona obratio brojnim pristalicama, poručujući im da je ovo bio tužan dan za Ekvador.