Svijet
0

Nema opravdanja za nasilje i ono mora odmah biti zaustavljeno

NINA
Predstavnici međunarodne zajednice i politički lideri na Kosovu i Metohiji poručili su u četvrtak u Prištini da oni koji sudjeluju u nasilju izdaju sve narode u pokrajini i upozorili da je zbog sukoba u pokrajini ugrožena perspektiva za bolju budućnost tamošnjih građana.

"Nema opravdanja za nasilje i ono mora odmah biti zaustavljeno", navedeno je u zajedničkom priopćenju šefa Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) Harryja Holkeryja, glavnog zapovjednika južnog krila Organizacije sjevernoatlantskog saveza (NATO) admirala Gregoryja Jonhsona, predstavnika diplomatskih misija SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije i zapovjednika međunarodnih Kosovskih snaga (KFOR) generala Holgera Kammerhoffa.

"Mi, lideri Kosova, ujedinjeni smo u osudi onih koji čine nasilje. Sada je vrijeme za smirivanje", dodaje se u priopćenju dostavljenom Tanjugu koje su potpisali i predsjednik Kosova, premijer i predsjednik skupštine - Ibrahim Rugova, Bajram Redžepi, Nedžat Daci, kao i lider Alijanse za Kosovo Ramuš Haradinaj.

Prethodno je Holkery, visoki predstavnik glavnog tajnika UN-a, pozvao građane Kosova da odmah zaustave nasilje i prosvjede u kojima je, prema dosadašnjoj bilanci, 22 ljudi poginulo, a oko 500 ozlijeđeno, uključujući 61 policajca UNMIK-a i 11 vojnika KFOR-a.

U priopćenju dostavljenom Tanjugu, Holkery je istaknuo da i UNMIK i KFOR "rade i funkcioniraju" i zatražio od građana pokrajine da se "smire, vrate svojim kućama i puste policiju i KFOR da se pozabave situacijom".

Holkery je upozorio da su u srijedu započeti sukobi, "najgore moguće nasilje" koje se dogodilo od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu prije pet godina i "najgora moguća poruka koju Kosovo šalje međunarodnoj zajednici".

BEOGRAD: PRITISCI I ZAHTJEVI IZ SVIJETA DAJU REZULTATE

BEOGRAD (NINA/Tanjug) - Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocijenio je sinoć da razne vrste pritisaka, zahtijeva, obećanja i apela, koji povodom napada na Srbe na Kosovu i Metohiji dolaze iz cijelog svijeta, iako zakašnjeli, polako daju rezultate.

Koštunica je kazao da je sada na Srbiji da uradi “sve druge oblike prisustva i pripravnosti, bilo da je riječ o političkoj ili vojnoj”.

Premijer je naglasio da je sada na Kosovu i Metohiji neophodno spriječiti veće zlo, zaustaviti nasilje, spasti pojedina srpska naselja koja su najugroženija, "a onda će doći nešto što je političko rješenje u pravom smislu riječi”.

“Pokazuje se na djelu da se Srbi i Albanci trebaju razdvojit. Fizičko razdvajanje, a zatim politička podjela, teritorijalna podjela Kosova, koja bi i Srbima i Albancima omogućila normalniji život”, rekao je Koštunica i podsjetio da je takvo rješenje dalo rezultate u Bosni i Hercegovini.

On je objasnio da to ne bi predstavljalo podjelu Kosova i Metohije, niti konačno rješenje za južnu srpsku pokrajinu, već je to “jednostavno autonomija, pogotovo ako je ta autonomija način i sredstvo da se spriječi ono što se desilo ne samo 17. ožujka, nego i ranije”.