Evropska komisija
0

Nema opasnosti od prekida opskrbe ruskom naftom

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Evropska komisija u utorak je saopćila da više ne postoji opasnost od prekida opskrbe Evropske unije naftom iz Rusije, nakon što su Rusija i Ukrajina postigle dogovor oko naknade za tranzit nafte.

"Ruska vlada je danas obavijestila Evropsku komisiju da više nema opasnosti od prekida opskrbe EU-a naftom iz Rusije preko Ukrajine. Mehanizam za rano upozoravanje koji je ruska vlada jučer koristila prvi put od njegove uspostave u novembru 2009. godine pokazao se kao vrlo uspješno komunikacijsko sredstvo u ovakvim situacijama", kaže se u saopćenju Evropske komisije.

Moskva je u ponedjeljak izvijestila Bruxelles da bi moglo doći do poremećaja u opskrbi zbog spora s Ukrajinom koji želi revidirati sporazum iz 2004. godine o tranzitu ruske nafte prema Evropskoj uniji.

Moskva i Kijev su na kraju postigli dogovor o povećanju naknade za tranzit za 30 posto.

Upozorenje iz Moskve ponovno je podsjetilo EU na prošlu zimu kada je pola Evrope ostalo bez ruskog plina zbog spora Rusije i Ukrajine.

Evropska unija i Rusija su stoga dogovorile uspostavu mehanizma za rano upozoravanje kako bi se izbjeglo ponavljanje takvih situacija.

"Drago mi je što je Rusija koristila novo uspostavljeni mehanizam za rano upozoravanje kako bi nas upozorila na mogući prekid opskrbe. Mehanizam se pokazao korisnim komunikacijskim sredstvom. Također mi je drago što su Rusija i Ukrajina u međuvremenu postigle dogovor kojim se izbjegava mogućnost prekida opskrbe EU-a", istaknuo je u priopćenju povjerenik Evropske komisije za energiju Andris Piebalgs.