Ljubljana
0

Nema opasnosti od epidemije zaraznog svraba

FENA
Pojava zaraznog svraba (scabies) u najvećem studentskom domu u Ljubljani izazvala je velike neugodnosti među 1500 studenata, ali su zdravstvene vlasti uvjerene da su odlučnim mjerama dezinfekcije posteljine spriječile moguće širenje zaraze iako inkubacija za razvoj bolesti može trajati više tjedana, navode u srijedu slovenski mediji.

Nakon odlučnih mjera raskuživanja rublja i posteljine svih stanara doma na Kardeljevu trgu dom je u utorak posjetio državni inspektor u zdravstvu, a specijalistica za epidemije u Zavodu za javno zdravlje Ondina Jordan-Markočič izjavila je da nema opasnosti od širenja bolesti, navodi u srijedu ljubljanski dnevnik "Žurnal".

"Bolest se inače razvija vrlo polako, a zaraziti se možemo samo ako s već zaraženom osobom spavamo ili se s njom dodirujemo dulje vrijeme. Kad se zaražena osoba počne liječiti, više se ne smatra izvorom zaraze i zato vjerojatno ne će biti nikakve epidemije", izjavila je Ondina Jordan-Markočič.

Pozivajući se na neslužbene informacije, slovenski mediji navode da se svrab najprije pojavio u devetero poljskih studenata koji studiraju na ljubljanskom Sveučilištu, a navodno su se zarazili u nekom hostelu u Budimpešti, gdje su prespavali.

Kako navodi ljubljansko "Delo", sumnja se da se bolest pojavila i u nekih stanara u drugim studentskim naseljima, pa nisu isključene nove mjere prokuhavanja posteljine i odjeće, te temeljito čišćenje i zračenje prostorija. Zdravstvene službe obavijestile su, navode mediji, kako se trebaju ponašati oni koji možda idućih tjedana osjete simptome bolesti.