Demonstranti i dalje na trgu
0

Nema mnogo promjena u egipatskoj vladi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Egipatski kabinet, imenovan dok je Hosni Mubarak još bio na položaju predsjednika, neće biti značajnije rekonstruiran i nadgledat će političku transformaciju u narednim mjesecima, izjavio je vladin glasnogovornik.

"Ovaj sastav vlade će ostati dok se ne završi proces transformacije u narednih nekoliko mjeseci, a zatim će biti imenovana nova vlada zasnovana na demokratskim principima", rekao je glasnogovornik egipatske vlade Reutersu, ističući kako je moguće da će se u tom periodu izmijeniti čelnici nekih ministarskih portfelja.

"Glavni zadatak ove vlade je da ponovo uspostavi sigurnost i red, započne ekonomski proces i vodi računa o svakodnevnom životu", istakao je on.

U međuvremenu će se u nedjelju održati prva sjednica prijelazne vlade od svrgavanja Mubaraka, najavila je službena novinska agencija Mena.

Odluka o zasjedanju je donesena nakon što je Vrhovni savjet oružanih snaga, koji je preuzeo vlast, saopćio da vlada koju je Mubarak postavio nekoliko dana pred ostavku ostaje na vlasti da bi osigurala upravljanje tekućim pitanjima do formiranja nove vlasti.

"Savjet ministara će razmotriti osiguranje osnovnih životnih namirnica za građane, te sigurnost i stabilnost", navela je Mena.

Državna televizija je izvijestila da su se u nedjelju sastali šef Vrhovnog savjeta Mohamed Hussein Tantawi i ministar unutarnjih poslova Mahmoud Wagdy kako bi se dogovorili o tome da se policija vrati na ulice što prije, javio je AFP.

Na trgu Tahrir, u centru Kaira, u nedjelju rano ujutro bilo je koškanja između vojske i demonstranata, koji odbijaju napustiti centralno mjesto okupljanja tokom 18-dnevnih protuvladinih protesta, a šef egipatske vojne policije poručio je demonstrantima da pomjere šatore i ne ometaju promet, koji je ponovno uspostavljen u većem dijelu trga.

"Ne želimo da od danas više ijedan demonstrant sjedi na trgu", poručio je Mohamed Ibrahim Mustafa Ali učesnicima protesta i novinarima, dok vojnici uklanjaju šatore s trga i pomiču demonstrante kako bi oslobodili prometnice, a pripadnici vojne policije usmjeravaju automobile kroz nekadašnje središte protesta.

Reuters javlja da su tokom kraćeg koškanja pojedini vojnici upotrijebili štapove, a da su demonstranti, kojih na trgu ima još oko 2.000, sada razbijeni u manje grupe.

Demonstranti koji odbijaju da se povuku dok se ne ispune njihovi zahtjevi za reforme kažu da su vojnici priveli neke od njihovih vođa i da je više od 30 ljudi odvedeno do prostora oko Egipatskog muzeja pored trga, koji drži vojska.