Britanski i njemački zvaničnici
0

Nema indicija o terorističkim napadima tokom Božića

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Suprotno navodima američkih sigurnosnih eksperata, britanski i njemački zvaničnici izjavili su u petak kako nema indicija da su planirani novi teroristički napadi u Evropi tokom Božića.

Dvojica britanskih zvaničnika, koji su zbog posla koji obavljaju tražili da ostanu neimenovani, izjavili su za AP da iako će tokom praznika biti više angažovani, nemaju saznanja o postojanju specifičnog plana za terorističko djelovanje.

  • Postoji generalna opasnost za Veliku Britaniju, Njemačku i Francusku, rekao je jedan od britanskih zvaničnika, ali i dodao da "nema novog razvoja događaja".

Njemački zvaničnik, koji je također tražio da ostane anoniman, rekao je da u Njemačkoj nema saznanja o nekoj novoj specifičnoj opasnosti.

Irački zvaničnici su izjavili da su pobunjenici koje su nedavno uhapsili tvrdili da je bombaš samoubica koji se digao u zrak prošlog vikenda u Švedskoj samo dio napada koje je Al-Qaida planirala da izvede u SAD-u i Evropi tokom Božića.

Američki zvaničnici, koji su takođe tražili da budu neimenovani, izjavili su da imaju određena specifična saznanja o tome da su toku planovi o terorističkim napadima na Evropu u vrijeme Božića.

Evropa se u više navrata našla na meti islamskih ekstremista. Najkrvaviji napad je izveden 2004. godine na madridsku podzemnu željeznicu kada je poginula 191 osoba i povrijeđeno više od 1.800. Godinu dana kasnije bombaši samoubice usmrtili su u Londonu 52 osobe prilikom napada na podzemnu željeznicu i autobus.