Bijela kuća
0

Nema dokaza da je Pakistan znao za skrovište Bin Ladena

FENA
Thomas Donilon
Thomas Donilon
Ne postoje dokazi da je Pakistan znao gdje se krio Osama bin Laden, ali Islamabad mora da istraži mrežu koja je podržavala vođu Al-Qaide, izjavio je danas savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Thomas Donilon.

"Postojala je neka mreža podrške u Abotabadu u Pakistanu. Nismo vidjeli dokaze da je vlada znala nešto o tome, ali mora to da istraži", rekao je Donilon u emisiji američke televizijske mreže NBC.

Uprkos tome što se vođa Al-Qaide godinama krio u trospratnoj zgradi blizu glavnog grada Islamabada, "nisam vidio dokaz koji bi nam ukazao na to da je političko, vojno ili obavještajno vodstvo znalo za Bin Ladena", izjavio je Donilon.

On je dodao da, imajući u vidu činjenicu da se Bin Laden šest godina krio u Abotabadu, poznatom kao vojnom gradu gdje se nalazi važna vojna akademija, na 50 kilometara od prijestonice, to mora istražiti, prenio je AFP.

Količina materijala koja je zaplijenjena u američkoj akciji predstavlja, prema rečima Donilona, najveću kolekciju podataka prikupljenu na jednom mjestu o jednom teroristi.

Donilon je upozorio da, iako je ubistvo Bin Ladena značajna pobjeda za SAD, ne može se smatrati da je Al-Qaida strateški poražena.

"Oni nastavljaju da predstavljaju prijetnju za SAD", naglasio je Donilon.

Washington je sada usredsrijeđen na drugog najtraženijeg čovjeka, Ajmana Al Zavahirija, koji se smatra drugim čovekom u Al-Qaidi, rekao je Donilon.