New York
0

Nema dokaza da je Al-Qaida planirala napad na Time Square

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg izjavio je da nema dokaza da je pokušaj detoniranja eksploziva u vozilu pronađenom na Time Squareu planirala Al-Qaida i druge veće terorističke grupe.

Policija je odbacila tvrdnje da su pakistanski talibani odgovorni za pokušaj napada automobilom-bombom, nakon što je na jednom islamskom sajtu saopšteno da su upravo oni preuzeli odgovornost.

Predsjednik SAD-a Barack Obama obećao je da će biti poduzete sve mjere u cilju pronalaska i hvatanja počinilaca, prenosi BBC.

Policajci i dalje prikupljaju dokaze iz terenca marke Nissan u kojem je pronađen eksploziv. Sigurnosna kamera snimila je u blizini mjesta dešavanja u subotu navečer srednjovječnog bijelca kako presvlači majicu dok gleda prema automobilu iz kojeg izlazi dim.

Policajci, također, pregledavaju video materijal kojeg je u blizini vozila snimio jedan turist.

Podsjetimo, u subotu uvečer evakuisan je Times Square u New Yorku nakon što je ulični prodavač primijetio dim iz jednog SUV-a i alarmirao policiju. Policija je u vozilu pronašla eksploziv, benzin, propan i uređaj za aktiviranje bombe. Policijski robot je deaktivirao opasni materijal iz automobila, tako da je spriječeno njegovo eventualno aktiviranje.