Svijet
0

Nema dogovora između Schroedera i Merkelove

NINA
Njemačka se i dalje nalazi u političkom ćorsokaku budući da ni Gerhard Schroeder ni Angela Merkel u današnjim razgovorima nisu htjeli odustati od zahtjeva za kancelarskim mjestom.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SPD) Franz Muentefering, koji je prisustvovao jednosatnom razgovoru Schroedera i Merkel, izjavio je da je njegov cilj "vlada s kancelarom Gerhardom Schroederom na čelu".

Merkelova je, pak, insistirala da mjesto kancelara njoj pripadne jer je koalicija koju ona predvodi, Kršćansko-demokratska (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU), osvojila više glasova od Schroederova SPD-a.

"Jasno smo stavili do znanja da je na koaliciji CDU/CSU da oformi vladu", rekla je Merkelova, javio je DPA.

Na proteklim parlamentarnim izborima koalicija Merkelove CDU/CSU osvojila je 35,2, a Schroederove socijaldemokrate 34,3 posto glasova, što u oba slučaja nije dovoljno za parlamentarnu većinu.

Schroeder i Merkelova su se, usprkos nepomirljivim stavovima, dogovorili da se u Berlinu 28. septembra ponovno sastanu.

Merkelova i predsjednik CSU-a Edmund Stoiber danas su imali i razgovore s liberalima, a sutra će se, kako je najavljeno, susresti sa šefom Zelenih Joschkom Fischerom, s kojim bi trebali razgovarati o tzv. semafor koaliciji.

Riječ je o mogućnosti da Zeleni iz Schroederova tabora pređu kod demokršćana, što oni zasad odbijaju.

Merkel je u povodu takvog saveza rekla da ona, isto kao i ranije, vidi ogromne razlike koje postoje između CDU/CSU i liberala na jednoj strani i Zelenih na drugoj, ali da će, usprkos tomu, CDU/CSU "državno-politički odgovorno postupati prema rezultatima izbora" i sastati se sa Zelenima.