Mohamed el-Baradei
0

"Nema budućnosti bez nuklearnog razoružanja"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Siromaštvo je najgore oružje za masovno uništenje, ocijenio je u srijedu uvečer u Beču bivši glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el-Baradei.

El-Baradei, egipatski diplomat, na svečanosti u okviru "Bečkog seminara nobelovaca", naglasio je da je siromaštvo simptom i glavni razlog što su ljudi suočeni s iskušenjem da nabave nuklearno naoružanje.

"Ne budemo li dostigli nuklearno razoružanje, onda čovječanstvo nema budućnosti", naglasio je El-Baradei, koji je sa IAEA-om podijelio Nobelovu nagradu za mir 2005.

"Govorimo o bombama koje imaju 5.000 puta veću razornu snagu od one bačene na Nagasaki i Hiroshimu. Čitave civilizacije bi mogle biti uništene", upozorio je El-Baradei.

On je kazao da bi čitavo čovječanstvo moglo biti izbrisano. Prema El-Baradeiju, posebno je opasno što princip zastrašivanja ne funkcionira više kod ekstremističkih grupa.

Rješenja El-Baradei vidi u novinama u sigurnosnom sustavu, koje moraju sadržavati smanjenje broja nuklearnih glava, te prije svega u dijalogu i pregovorima umjesto moći i nasilja. Pored toga mora mnogo više biti uloženo u razvoj, rekao je prenoseći da širom svijeta izdaci za naoružanje iznose 110 milijardi eura godišnje, a za pomoć u razvoju se izdvaja samo 85,6 milijardi eura.

Kao predstavnica Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), organizacije koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1954. i 1981., glasnogovornica Melissa Fleming zatražila je od Evropske unije velikodušnost i ljudskost u odobravanju azila.

Unni Karunakara, predsjednik organizacije Liječnici bez granica, koja je dobila Nobelovu nagradu 1999. godine, založio se za očuvanje nezavisnosti humanitarnih organizacija.

Kunakara je ocijenio da je zbog rastuće manipulacije i politizacije humanitarnih doprinosa aktivistima koji nastoje drugima pomoći postalo nemoguće da provode svoje aktivnosti u smanjenje patnje ljudi.

"Humanitarne organizacije ne smiju određivati je li jedan rat pravedan ili pogrešan", naglasio je Kunakara, liječnik iz Indije.

Predsjednik Istočnog Timora Jose Ramos-Horta, Nobelovac iz 1996., istaknuo je važnost povećanja sredstva za pomoć u razvoju.

Svečanosti je prisustvovala i peta dobitnica Nobelove nagrade (1976), mirovna aktivistikinja iz Sjeverne Irske Betty Williams.

Peti bečki seminar nobelovaca, prenosi Tanjug, posvećen je ove godine mirovnoj politici i ljudskim pravima.